Samen op weg naar het ouderschap

Uit verschillende overleggen en gesprekken met partners in Nieuw-West is naar voren gekomen dat (kwetsbare) moeders die net bevallen zijn, minder makkelijk bereikbaar zijn via instanties en netwerken. Hoe kunnen we via een laagdrempelige manier deze groep vrouwen bereiken met informatie over gezonde leefstijl (bijdragen en belang van gezonde start) en hen activeren om weer mee te doen of zich aan te sluiten binnen de wijk bij formele en informele organisaties? 

Behoefte onderzoek

Belangrijk is dat vrouwen zich gehoord voelen en dat er wordt aangesloten bij wat zij nodig hebben door hen ook te informeren over het Nederlandse systeem. Mocht je zelf als professionals bepaalde onderwerpen lastig vinden om bespreekbaar te maken, zorg dan dat je een collega of iemand anders hierover inlicht en bespreekt hoe je het zou kunnen aanpakken. Vaak is het informele netwerk een sleutel om gevoelige gesprekken aan te gaan. 

Tools die Gevoelig zijn
om te bespreken!

Vragen durven stellen…

De onderwerpen of vragen die besproken worden in sommige tools kunnen erg gevoelig liggen of zelfs taboe zijn om te bespreken. Dit vraagt van de professional een sensitieve en open houding om contact te maken en vragen te stellen. Deze groep moeders durft niet altijd vragen te stellen/hulp te vragen, zij hebben vaak een klein netwerk, zijn erg druk met het gezin, naast dat ze in verwachting zijn of een (pasgeboren)baby hebben. Het is belangrijk dat de moeders met de tools die zijn ontwikkeld hun eigen regie en kracht ervaren of hierin worden gestimuleerd.  

Extra informatie:

Tools om in te zetten of door te sturen!

Zwanger & NU?

Hier kun je een checklist vinden voor aanstaande ouders met alle noodzakelijke regel dingen die gedaan moeten worden tijdens de zwangerschap. Je kunt meedenken en de checklist doorspreken, Het geeft ouders houvast en regie over wat er moet gebeuren.

 

Invriesrecepten voor de kraamvrouw

In het land van herkomst maakt de familie vaak speciaal eten om op kracht te komen en te blijven. Sommige vrouwen hebben hier echter niet altijd een familienetwerk. Daarom speciaal voor de aanstaande moeders recepten voor in de kraamtijd om zelf in te vriezen.  

Handig voor de nieuwe mama en de kraamzorg die het gemakkelijk voor je kan bereiden.  

Momentje voor de nieuwe mama

Speciaal voor de Arabisch sprekende mama om echt contact te maken met hun kindje. Dit kan tijdens de gehele zwangerschap op momenten waarbij de mama kan stilstaan wat er allemaal in haar lichaam gebeurt.

Samen op weg naar het ouderschap! 

Wat hebben vrouwen uit Nieuw-West, die zwanger of net bevallen zijn nodig aan informatie, steun en netwerk? Dream Support onderzocht in 2022 de behoeftes van vrouwen die de Nederlandse taal niet goed spreken. Hun bevindingen, inzichten, verhalen en wensen zijn uiteindelijk vertaald naar een digitale omgeving gevuld met praktische/digitale tools waar de geboortezorg in Amsterdam Nieuw West gebruik van kan maken. Momenteel heeft alleen het geboortezorg netwerk van Nieuw West toegang tot deze omgeving. Dream Support streeft erna om de online serie ‘Samen Op Weg Naar Het Ouderschap’ stadsbreed te lanceren!

Neem contact met ons op.

Heb je ook interesse voor de online serie voor jouw stadsdeel, gemeente of organisatie? Vul je gegevens in en we nemen contact met je op!