Just Like You

Lancering Just Like You
Op 18 oktober 2018 werd tijdens een mini-conferentie in Amsterdam Oost het programma ‘Just Like You’ gelanceerd. Ruim 70 mensen kwamen op de conferentie af en er was een mooie open sfeer om met elkaar uit te wisselen over het thema: opvoeding en diversiteit.

De ochtend werd geopend door oprichter van Dream Support, Hanne van der Kolk. Zij leidde het thema van de dag ‘Opvoeding en diversiteit’ in en deelde met ons hoe Just Like You is ontstaan. Vanuit co-creatie met ouders van de Wijkacademie Opvoeden in Oost, met trainer Moezdalifa Makran en het Ouder Kind Team werd door Dream Support een programma ontwikkeld, waarbij de verhalen en kracht van ouders en opvoeders centraal staat. Het doel is gesprekken stimuleren tussen verschillende groepen (mensen) die van elkaar kunnen leren en elkaar beter kunnen begrijpen. Dat het zorgt voor meer begrip en verbinding tussen de verschillende leefdomeinen waar kinderen zich ontwikkelen (thuis, school en op straat). Zo wordt diversiteit binnen de opvoeding op een positieve en laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt.

Het eerste spel werd door stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter van stadsdeel Oost dankbaar in ontvangst genomen, waarbij hij in zijn speech aangaf dat het spel helemaal past bij de missie om een positief pedagogisch klimaat in de stad te versterken.
Het spel werd overhandigd door twee peer-educators; ouders met verschillende culturele achtergronden, die de afgelopen maanden getraind zijn om het spel te spelen.

Gastsprekers
Na het officiële gedeelte kwamen er vier inspirerende gastsprekers aan het woord, die met de aanwezigen in gesprek gingen over wat er nodig is om kinderen en jongeren als wereldburgers op te laten groeien in een diverse samenleving van nu.

Zoë Papaikonomou (oprichter van Diversity Media en co-auteur van het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij’) vertelde vanuit haar expertise als onderzoeksjournalist en media docent over het beeld dat de media aan ons meegeeft als het gaat om opgroeien in Nederland.
Onderzoeker en ontwikkelaar Margreth Hoek ging in op de kracht van ouderschap en hoe we ouders als ‘sociale innovators’ kunnen zien en wat dit zou kunnen betekenen voor het thema van de dag (opvoeding en diversiteit).

Jongerenwerker, muziekmaker, grafisch ontwerper en schrijver van boek ‘Hart en hoofd, mijn avontuurlijke reis als jongerenwerker’, Graciano Loswijk, vertelde vanuit het perspectief van jongeren wat zij nodig hebben in deze tijd en wat wij daar als samenleving in kunnen bieden. Volgens Graciano is tijd één van de belangrijkste elementen in de opvoeding van kinderen en jongeren. Hoeveel tijd investeer je in kinderen en hoe zorg je ervoor dat je de leefwereld van kinderen en jongeren echt goed begrijpt en kent?

De vierde gastspreker Madhu Mathoera (oprichter van BE(E) Top of mind) gaf, o.a. vanuit haar eigen ervaringen, een beeld van waar bedrijven mee worstelen als het gaat om diversiteit en wat er nodig is om jongeren meer kansen te bieden binnen het bedrijfsleven.
Nadat er vanuit verschillende perspectieven over het thema ‘opvoeding en diversiteit’ was gesproken werden er vier mooie prijzen verloot en konden de winnaars met de gastsprekers op de foto en hun prijzen laten signeren.

Het spel Just Like You
Na een heerlijke gezonde worteltaart, bereid door Op Gezonde Tour-ambassadeur Amira el Ashkar, was het tijd om de aanwezigen kennis te laten maken met het Just Like You spel. In groepjes werd het spel gespeeld onder begeleiding van de Just Like You peer-educators. De ervaringen van de deelnemers kwamen voor een groot deel overeen met de ervaringen van de peer-educators die het spel op verschillende plekken in de wijk hebben gespeeld de afgelopen weken. Er werd gesproken over openheid, herkenning en begrip dat ontstond door het type vragen van het spel en de deskundige begeleiding van de peer-educators. Taboes kunnen besproken worden als er een veilige sfeer ontstaat tijdens het spel. Tijdens de conferentie deelden veel aanwezigen heel openhartig hun eigen (opvoed) verhaal.

Er waren diverse deelnemers, zoals professionals, beleidsmakers, ouders, jongeren, (hoge)scholen en een grote groep OKT medewerkers. Het spel en de training is een geschikte interventie om met groepen ouders te spelen. Tijdens het spelen van het Just Like spel werden de aanwezigen ook nog getrakteerd op een gezonde lunch door Asma Ahannach en Wahiba Zabaat, Op Gezonde Tour-ambassadeurs uit Amsterdam Oost.

Nadat moderator Redouane Amine (actieve buurtbewoner, oprichter/eigenaar van Reyprezent en ambassadeur van ‘Alle Kleuren Oost’) ons op een inspirerende, verbindende en positieve manier door de dag heen heeft geleid, sloot hij de conferentie met een warm en fijn gevoel af. ‘Mooi om deze ochtend meer over elkaar te leren en samen te ontdekken dat we allemaal anders zijn, maar eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen’, Redouane Amine.

Na de geslaagde lancering en het spelen van het spel heeft een groot deel van de aanwezigen aangegeven het programma en het spel aan te willen schaffen en dat kan vanaf nu! Zie pagina ‘Aanbod Just Like You’ op deze site.

‘Het is een mooie manier om samen te leren, van elkaar en met elkaar’

‘Het spel zorgt voor inzicht en bewustwording, van de manier hoe je zelf bent opgevoed, maar ook van je eigen opvoeding en hoe anderen opvoeden’

‘Het gaf me een gevoel van vertrouwen, vertrouwen in de toekomst’

‘Ik vond het erg leerzaam, ervaarde veel herkenning van dingen uit mijn eigen jeugd, maar heb ook veel geleerd van andere inzichten en ervaringen’ Aldus een aantal ervaringen van deelnemers.